Trykk “Enter” for å komme videre

Den gudbenådede fortelleren fra Bygland

Svein Kleivane er ukas mulige egd, en av Setesdalens beste fortellere, og byglending i over 50 år. Tidligere mangesysler innen tømmer og sagbruk, nå pensjonist, men mest av alt matros, da han nå har dradd til sjøs på Byglandsfjord på DS Bjoren. Der formidler den gudbenådede fortelleren så levende, at når folk går i land har de blitt muntrere til sinns, gudsfryktige og halvt setesdøler i sitt hjerte.

Heter det i eller på Agder, eller noe annet?
– Nå måtte jeg tenke litt. Jeg sier på Agder.

Hvor på Agder føler du deg mest hjemme?
– I Bygland

Hva er en egd?
– Det er en person som er bosatt i tidligere Aust- og Vest-Agder, og ja, en kan bli egd over natta. Jeg kalte meg byglending da jeg flytta til Bygland, og blei akseptert. Det irriterer meg at ikke folk som flytter til Bygland blir kalt bygledninger med ei gang.

Føler du deg som en egd?
– Ja, men det er et lite brukt begrep. Pleier å si at jeg kommer fra Bygland i Setesdal, eller at jeg er sørlending.

Hvilken del av Agder har folk ennå ikke heilt oppdaget?
– Det må være dei lågere heiene i nedre del av Setesdal, på begge sider av Bygland, og også Evje.

Hva er ditt beste turtips på Agder
– Det må være Brokke-Suleskard. Langs veien der er det mange valgmuligheter med overnatting, dagsturer, fiskemuligheter og mer.

Har du sett og opplevd bever?
– Ja, mange ganger. Den mest spesielle opplevelsen var da jeg en kveld satt ved et vann og så ei bevermor og to unger som leika i vannet. De to beverungene klatra opp på en glatt stein og sklei ut i vannet, om og om igjen. De leika akkurat som barn gjør, mens mora svømte rundt og passa på. Det var en fantastisk opplevelse.

Hvordan bør folk gå fram for å oppleve bever i vill tilstand?
– Gå fram veldig stille, ta hensyn til vinden, og pass på at den kommer mot deg. Finn et vann eller vassdrag hvor du ser at det er bever med beverhytte, og kom dit i skumringa om kvelden, eller i lysninga om morgenen. Det er da den er mest aktiv.

Hvilken Agder-dialekt ville beveren ha snakka om den kunne?
– Hylestaddialekt. (Intervjueren bryter ut i latter av det kontante svaret, intervjuobjektet også, men etterhvert klarer intervjueren å spørre om han kan begrunne det.) Nei, jeg kan ikke begrunne det. Det er en følelse jeg har.

Vil du høre Svein fortelle i levende live, mens Bjoren frakter deg rundt på vakre Byglandsfjorden, finner du informasjon og turer og billettbestillinger her: https://www.setesdalsmuseet.no/faste-utstillingar/bjoren/

Mission News Theme by Compete Themes.