Trykk “Enter” for å komme videre

Lær av USA – tenk Agder som vippefylke

For et fantastisk spennende valgshow USA har hatt i år. De har hatt mange gode, men dette må være det beste. Det har vært en knallsuksess, og det er ennå ikke over. Hele verden har fulgt med. Dette valgsystemet burde vi også få i Norge.

Oppskriften er enkel. Gi statsministeren mye større makt, og innfør direktevalg på denne. Hvert fylke tildeles et visst antall valgmenn, f.eks. det samme som antall stortingsmandater. Den som får flest stemmer i et fylke får alle valgmennene derfra. Den som vinner flest valgmenn til sammen blir statsminister.

Dette systemet vil i praksis føre til at det bare er plass til to kandidater, og selv om en av kandidatene får et klart flertall av stemmene i landet som helhet, er det ikke sikkert at den vinner. Dette gjør det ekstra spennende, og vil gi et mye større folkelig engasjement. Fylker som har ganske lik oppslutning om de to kandidatene blir såkalte vippefylker, og vil få en enorm mediedekning med analyser og reportasjer. Tenk om Agder kunne komme i en sånn situasjon, og fått pressedekning over heile verden. Vi hadde kommet på kartet, og vel så det.

I en del andre fylker vil meningsmålinger vise at den ene av kandidatene har mye større oppslutning enn den andre, slik at stemmer til den andre kandidaten blir bortkastet. Mange vil skjønne at deres stemme ikke vil telle, og blir hjemme. Det er jo en klar fordel i forhold bl.a. til smittevern.

Dette systemet vil også gi velgerne klare valg, og det blir mer polarisering. Polarisering gir engasjement. Engasjement er bra.

Engasjementet vil gjøre kandidatene enda mere pågående og hardere i retorikken. Det blir hardere fronter, også blant velgerne. Kommentatorer og eksperter fra inn- og utland vil strømme til for å snakke om hva det er i det norske samfunnet som gjør at det blir slik polarisering.

Når en ser hvor engasjerte folk i Norge blir over dette valgsystemet i USA, så må jo dette blir en enda større suksess her hjemme.

Vær den første til å kommentere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mission News Theme by Compete Themes.