Trykk “Enter” for å komme videre

Starts forbannelse

Fotballklubben IK Start på Lund i Kristiansand vinner aldri cupen, og de rykker opp og ned fra eliteserien i eninga. Fordi de har en forbannelse over seg.

6. september 2000 spilte Start kvartfinale mot Molde i cupen. Molde vant 4-3. Etter kampen oppdaget Start at Molde hadde glømt å føre opp en spiller på dommerkortet, en spiller som kom inn de siste 10 minuttene. Det la Start inn protest mot. Norges Fotballforbund måtte følge sitt eget regelverk, tilkjenne Start seieren, og de gikk til semifinalen istedet. Molde hadde ikke prøvd å jukse. Det var en forglemmelse, en formalitet, men Start protesterte likevel. Det var det pinligste og flaueste øyeblikket i Sørlandsk fotballhistorie.

Protesten førte selvfølgelig ikke noe godt med seg. Start kom ikke til cupfinalen det året heller. De har aldri kommet til cupfinalen, og nå prøvde de å protestere seg til det. Sånn gjør en bare ikke. De slapp unna med 4-0 tap for Viking i Stavanger, og det var vel knapt noen som ønsket at de skulle vinne, ikke ei gang de sjøl.

Har Start noen gang beklaget offentlig at de la inn protest? Nei, aldri. Siden dette skjedde har de mindre enn noen gang hatt noe i cupen å gjøre. Cupspøkelset ler av dem, og de blir filleristet av opp- og nedrykkspøkelset nesten hvert år.

De er fotballens Sisyfos, den mytiske figuren i gresk mytologi. Han ble dømt av gudene til å rulle en stein opp på et fjell, og hver gang han kom til toppen, så rullet den ned igjen, og han måtte begynne på nytt. Sånn er det med Start. Men det er ikke mytologi, det er virkelighet, og det inntil det psykoabsurde, som i Lillestrøm i desember 2019.

Da spilte Start kvalifisering mot Lillestrøm på Åråsen. Lillestrøm spilte for å beholde plassen i eliteserien, Start for å rykke opp. Start vant 2-1 i Kristiansand. I returoppgjøret ledet Lillestrøm 4-0 til det var 15 minutter igjen. Hva skjer? Jo forbannede Start kommer på at de rykka jo ned året før, så nå skulle de jo rykke opp igjen. En Start-spiller, fra Marnardal av alle steder, scoret da 3 mål på 7 minutter. Akkurat nok. Fullstendig koko. Start rykka opp. Og hva skjedde året etterpå? Jo, scoringshelten marnardølen scora ikke et eneste mål heile sesongen, og Start rykka ned igjen.

Nå er Start eid av noen som har tjent seg rike på folks gambling, og har nok av penger plassert i skatteparadis. Hjelper det? Selvfølgelig ikke. En kan ikke kjøpe seg fra en forbannelse, i hvert fall ikke med sånne penger.

Det er gått over 20 år, men forbannelsen er der fortsatt. En sånn sak blir aldri forelda. Før eller siden må Start beklage. De må krype til Molde på knærne, og be om unnskyldning. Eller legge seg flate på Molde stadion. Men gjør de det? Nei, de tror at de ikke trenger det. De tror at det skal andre ting til for å lykkes.

De ansetter og sparker trenere hvert eller hvert annet år, eller oftere, kjøper og selger spillere etter innfallsmetoden, bytter stadig ut ledere, skifter fotballfilosofi og logikk annenhver uke, bytter ut logoen, og bytter gjerne også maskot for den saks skyld. Hvem vil forresten være maskot for en sånn klubb? Hvem var maskot for en sånn klubb, den kampen mot Molde?

Det var en maskot som het Matta Makrell. Det var et skrekkelig makrellkostyme, med et gedigent makrellhode i plast, med en ung stakkars fyr inni i. Han så ikke spesielt lykkelig ut. Når du har en maskot som består av et heilt forjæklig makrellkostyme med et overdimensjonert hengehode, som en ung livsglad fyr må springe rundt i, da kan det ikke gå bra. Det er en fornærmelse både mot makrellen og den oppvoksende generasjon. Sånt straffer seg.

Hvordan vet jeg dette? Jo, for jeg var der. Jeg var der under tribunen i den kampen, sammen med makrellen. Jeg var også inni et kostyme, som ei gammel dame fra Lund, og kommenterte et barnevognløp i pausen, hvor mikrofonen svikta hvert annet minutt. Det var altså mer enn en ting som svikta den dagen.

Det var siste gang jeg var på en Start-kamp. Maskoten Matta Makrell er også borte. Publikum er også på vei bort, uavhengig av korona. Det er snart bare Start igjen i Sisyfos-tilværelsen sin, som de burde gjøre noe med, men det spørs jo. Det er jo blitt en del av Starts identitet og kulturarv, så det er sikkert ikke så lett heller. Når alt annet byttes ut stadig vekk, så er det jo greit å ha i alle fall noen faste holdepunkter.

I fjor rykka de ned, da rykker de opp i år. Bare følg med. Eller kanskje de ikke rykker opp. Kanskje de rykker ned, ei gang til, og ei gang til. Det hadde jo vært det beste. Så slapp vi å høre og lese noe mer om dem. Det er nok nå.

Vær den første til å kommentere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mission News Theme by Compete Themes.