Trykk “Enter” for å komme videre

I tilfelle Mexico vs USA

Ukraina trues av Russland, og i en slik konflikt uttaler både NATO og Norge at det er viktig å være prinsippfaste, og stå for klare holdninger og standpunkt. Nå er det Ukrainas vs Russland. Neste gang kan det være et annet land som kommer i konflikt med en stormakt, f.eks. Mexico vs USA.

Dersom Mexico, som har ei 320 mil lang grense til USA, vil ønske å inngå et forsvarssamarbeid med Russland, tilsvarende det Ukraina nå ønsker med NATO, hvordan vil Norge stille seg til det, dersom USA protesterer og truer Mexico militært?

Det sier seg selv, og for at ingen skal være i tvil om dette, følger her Utenriksministeren Anniken Huitfeldts uttalelser i desember og januar til ulike medier om denne typen konflikter:

 

«Den internasjonale orden som vi forsvarer, innebærer at alle land har rett til å velge sin orientering.» (https://www.nettavisen.no/nyheter/huitfeldt-truer-putin-med-sanksjoner/s/12-95-3424221065)

 

«Huitfeldt sier det fullt og helt er opp til hvert enkelt land å velge hvilke internasjonale organisasjoner det skal være medlem av.»

https://www.nrk.no/urix/_-kravene-fra-russland-er-ikke-realistiske-1.15777832

 

« Vi vil ikke kompromisse med våre verdier og prinsipper. Ett av dem er at ethvert land står fritt til å velge sin egen utenrikspolitiske tilhørighet.»

https://www.tv2.no/nyheter/14474721/

 

«Tanken om at ett land skal bestemme over sikkerhetspolitikken overfor andre land i et gitt område, er ikke akseptabel og helt på tvers av internasjonal orden, sier den norske utenriksministeren.»

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/BjvMoe/opplysninger-til-vg-slik-vil-nato-svare-russland-uaktuelt-med-kompromiss-om-ukraina

 

«Hvert enkelt land har rett til å bestemme sin egen sikkerhetspolitiske forankring, sier Huitfeldt, og viser til de valgene Norge gjorde som selvstendig nasjon i 1905.»

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/KzqX8G/stoltenberg-etter-nato-moete-risiko-for-konflikt-er-reell

 

Dette er avklarende å vite, men hva ville NATOs holdning vært i en slik situasjon? Ville de respektert Mexicos valg? Men denne tweeten fra NATO-sjef Jens Stoltenberg på Twitter 7. januar 2022, kan det ikke være noen tvil der heller:

 

«#NATO respects the right of every country to choose its own path.»

https://twitter.com/jensstoltenberg/status/1479369558070902786

 

Dette til orientering.

 

Vær den første til å kommentere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Mission News Theme by Compete Themes.